25η Μαρτίου: Η ιστορική μνήμη συναντά τα αιτήματα του παρόντος!

«Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βιά μετράει τη γη. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!»

Απόσπασμα από τον «Yμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού

Ο Ελληνισμός επί αιώνες υπήρξε ο «φωτοδότης» του κόσμου!

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο κι ένα διαχρονικό προσανατολισμό οικουμενικών διαστάσεων, αναδεικνύοντας τον αγώνα ενός λαού – και συμβολικά κάθε ανθρώπου στη δύσκολη καθημερινότητά του – να υπερβεί τις συγκυρίες και ν’ αλλάξει τελικώς την ιστορική του μοίρα. Δεικνύει το ότι όταν υπάρχουν στόχοι, αυτοί μπορούν να δώσουν κατεύθυνση όσο και δύναμη και υπενθυμίζουν ότι οι δυσκολίες είναι απλά μέρος της τελικής νίκης.

Γι’αυτό καθένας δεν πρέπει να τα παρατά! Η μέρα του θα έρθει!!

Στις δε παρελάσεις, η ιστορική μνήμη συναντά το παρόν καθώς αποτελούν ένα έναυσμα για δύναμη, ελπίδα και όραμα και εν τέλει για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από αυτές διακηρύττουμε ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, την αφοσίωσή μας στα Ελληνικά και πανανθρώπινα ιδεώδη και αξίες, της Ελευθερίας, της Αυτοδιάθεσης, της Ειρήνης και Δικαιοσύνης.

Ο Ελληνισμός ως σύστημα αξιών αποτελεί μία αέναη δημιουργία εν τω γίγνεσθαι. Αναγεννάται και προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες και συνθήκες της κάθε εποχής και είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα βρει πάλι το βηματισμό του, καθώς σκόνταψε στην πέτρα της κακής πλευράς του εαυτού του!

Ο εορτασμός όμως της 25ης Μαρτίου, είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός, αφού ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η «Βαγγελίστρα» μας, είναι σημείο θρησκευτικής αναφοράς, σεβασμού και πίστης όσο και δημιουργικότητας και “ευφορίας”.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους και ειδικότερα στους εορτάζοντες!