Μαρτυρίες από την εμπειρία τους

…μοιράζονται την εμπειρία τους από τη συνεργασία μας…

Η απόφαση μου να επισκεφθώ την κα. Έρη Κεχαγιά, υπήρξε από τις πιο σημαντικές και ουσιαστικές για την μετέπειτα θετική εξέλιξη τής ζωής μου, με αφορμή τα προβλήματα στο γάμο μας με τη σύζυγό μου. Για κάθε ζευγάρι είναι πραγματικά μια βοηθητική διαδικασία, ανεξάρτητα από τη έκβαση της, ώστε να δουν πιο καθαρά και αποστασιοποιημένα την ουσία τής σχέσης τους και τής ζωή τούς, κοινής στο εξής, η μη.

Φ.Λ. 51χρ., Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Αθήνα 20/5/21

Πριν απο 6 χρόνια έγινε μια αλλαγή στη ζωή μου η οποία ήταν καθοριστική για την εξέλιξή της. Γνώρισα την κυρία Κεχαγιά η οποία με βοήθησε να βγω από το σκοτάδι και το λαβύρινθο που βρισκόμουν.Εκείνο το διάστημα έκλαιγα μέρα παρά μέρα. Μπορείτε να καταλάβετε σε τι ψυχολογική κατάσταση βρισκόμουν.
Στην πρώτη μας συνάντηση πιο πολύ έκλαιγα και λιγότερο μίλαγα. Ήταν όμως η πρώτη φορά που κάποιος άκουγε αυτά που έλεγα και δεν βιαζόταν να μου πει τι πιστεύει ο ίδιος ή που κάνω λάθος.
Όσο περνούσε ο καιρός και κάναμε περισσότερες συναντήσεις τόσο έκλαιγα λιγότερο και μιλούσα περισσότερο. Μερικές φορές μου έδινε κάποιες κατευθύνσεις αφού πρώτα μου έδινε χρόνο για να τις σκεφτώ μόνη μου και όταν δυσκολευόμουν προσπαθούσε να με κατευθύνει προς αυτό που δεν έβλεπα ή δεν καταλάβαινα. Όταν τελείωνε η συνάντηση μας δεν σταματούσε και η προσπάθεια μου για αλλαγή, "έπαιρνα δουλειά για το σπίτι".
Σκεφτόμουν όλα αυτά που είχαμε πει και έτσι σιγά-σιγά ήρθε η αλλαγή που ήθελα.
Μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ν' αλλάξουμε κάτι που μας δυσκολεύει είτε είμαστε 30 είτε 40 είτε 50. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και προσπάθεια από τη μεριά μας. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας καλό θα ήταν να ζητήσουμε βοήθεια από όποιον πιστεύουμε εμείς ότι μπορεί να μας βοηθήσει και τότε θα έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα για την αλλαγή.
Κυρία Κεχαγιά σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που μου δώσατε και ελπίζω να μπορέσετε να βοηθήσετε και άλλους πολλούς ανθρώπους.

Σειρήνη Νίκη – 45 χρ. – Οικιακά – Αθήνα 24-6-2020

Είναι ένα ταξίδι, ξεκινάς γιατί δεν σου αρέσει εκεί που βρίσκεσαι αλλά δεν ξέρεις που πας, ούτε πότε θα φτάσεις.
Στη διαδρομή πολλές φορές θα σκεφτείς να γυρίσεις πίσω. Εκεί θα υπάρχει εκείνη που θα επιμείνει να συνεχίσεις. Θα δυσανασχετήσεις. Μπορεί να σκεφτείς ότι ίσως να μην υπήρχε λόγος να ξεκινήσεις.
Για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα είσαι σε θέση να αντιληφθείς τις αλλαγές που σου συμβαίνουν. Κάποια στιγμή θα αισθανθείς τη πρόοδο σου, εκείνη την έχει ήδη αντιληφθεί, την έχει δρομολογήσει.
Σκεφτόμουν όλα αυτά που είχαμε πει και έτσι σιγά-σιγά ήρθε η αλλαγή που ήθελα.
Κοινή συναινέσει θα σταματήσει αυτή η σχέση.
Για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσεις να επεξεργάζεσαι τα δεδομένα. Στα επόμενα γενέθλια σου θα έχεις ήδη ανακαλύψει την εσωτερική σου δύναμη, θα έχεις γνωρίσει την γοητευτική πλευρά του εαυτού σου...
Ευχαριστώ κα Κεχαγιά που μου μάθατε να απολαμβάνω τη ζωή!

Ελένη Δ., 31 ετών, Στέλεχος πολυεθνικής, Αθήνα 18.12.19

martyries_1

Ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την κα Κεχαγιά στις αρχές του 2009.Έξι χρόνια μετά, εξακολουθώ να θεωρώ τη συγκεκριμένη απόφαση ως τη σημαντικότερη, και πλέον επωφελή, της ζωής μου.
Οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην προσωπικότητά μου, και καθρεφτίστηκαν στις επαγγελματικές/κοινωνικές μου σχέσεις υπήρξαν τεράστιες και εμφανείς στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμουν.
Γυρνώντας τη σκέψη μου στο παρελθόν, μετανιώνω συχνά που δεν επισκέφτηκα κάποιον ειδικό σε αρκετά μικρότερη ηλικία, ώστε να έχω νωρίτερα τα σημαντικά οφέλη της ψυχοθεραπευτικής εμπειρίας, τα οποία απολαμβάνω τώρα.

Νίκος Μητάκος, 38 ετών, Στέλεχος Colgate-Palmolive, Κ. Κηφισιά, Οκτώβριος 2015

Με την Έρη Κεχαγιά γνωριστήκαμε σε μια από τις ομάδες των Σχολών Γονέων του Δήμου Λεβαδέων πριν περίπου 12 χρόνια.
Στις συναντήσεις αυτές, βοηθήθηκα να μάθω τις ανάγκες των παιδιών μου και πως να διαχειρίζομαι καλύτερα τα θέματα που τα αφορούσαν.
Αργότερα, μετά από χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής μου, ζήτησα και πάλι την επαγγελματική της βοήθεια, σε ατομική βάση πλέον, όπου στάθηκε δίπλα μου συμπαραστάτης. Στα πλαίσια της πολύτιμης αυτής συνεργασίας μας, αισθάνθηκα ότι αναγεννήθηκα και συνεχίζω τη ζωή μου όπως εγώ θέλω: με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη και αγάπη προς τους συνανθρώπους μου και αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μου έρχονται για μια καλύτερη ζωή.!!

Εύα Μαρίνη, 47 χρονών, Ελεύθερη επαγγελματίας, Λιβαδειά, 26/6/12

babas-o-iroas
Η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ήταν για μένα ένα ταξίδι, άλλες φορές ευχάριστο, άλλες δύσκολο, μα πάντα συναρπαστικό και στο τέλος του οι “αποσκευές” μου γέμισαν με σημαντικά εφόδια για τη ζωή.

Κυριακή Μ., 31 ετών (Τεχν. Ιατρ. Εργαστηρίων, Αθήνα), 19/07/2015

 Το δώρο

Η επαφή μου με τη ψυχοθεραπεία, με βοήθησε να μάθω εμένα, πιο βαθιά και ουσιαστικά. Καταλυτικό αποτέλεσμα αυτού, ήταν το να κατανοήσω τι αναζητώ από τους ανθρώπους γύρω μου.
Οι γνώσεις, που πήρα από τις συνεδρίες λειτούργησαν για μένα ως, στήριγμα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις της ζωής μου. Ένα ανεκτίμητο δώρο και μια απόφαση που πήρα για τον ίδιο μου τον εαυτό.
Ευχαριστώ την κα Έρη Κεχαγιά.

Κ.Μ., Νοσηλεύτρια, Λιβαδειά 2008

martyries_3

Καινούρια αρχή

Λίγοι μόνο μήνες για μένα, ήταν τότε αρκετοί για να αφήσω πίσω μου το “βάρος” που είχε τρυπώσει στην καρδιά. ​Φόβοι που έβλεπα και άλλοι που αρνιόμουν πεισματικά… ήταν καιρός να μείνουν στο παρελθόν.
Μέσα από την ψυχοθεραπεία, έκανα ένα βήμα πιο σταθερό, αποφασιστικό σε μια καινούρια αρχή​,​ που χωρίς τις συνεδρίες ίσως, να μην ήμουν έτοιμη να διαχειριστώ ή ακόμη και να την εκτιμήσω! Διάλογος με μένα, διάλογος με την κα Έρη​.​ Όλο αυτό το διάστημα το αφιέρωσα στον εαυτό μου και ​το οποίο αισθάνομαι ότι ​με πλούτισε με γνώσεις και αυτοπεποίθηση και με έκανε να δω, ότι είναι ωραίο να αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόσμος δε θα ήταν τόσο όμορφος​, από μια μόνο ίδια ματιά αλλά από πολλές διαφορετικές.
Κα Έρη ένα ευχαριστώ από καρδιάς.

Δήμητρα  Παναγιωτοπούλου, Ειδική παιδαγωγός, Αθήνα, 25χρ., 2011 

Όταν η ​σύμβουλος και ​ψυχ​οθεραπεύτριά ​μου κ. Έρη Κεχαγιά με ρώτησε αν θα ήθελα να γράψω για την εμπειρία μου μέσα από τη συνεργασία μας​,​ απάντησα θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν όμως της ζήτησα να μου δώσει μια κατεύθυνση, αρνήθηκε​,​ λέγοντας οτι δεν υπάρχουν περιορισμοί και θα πρέπει να γράψω αυθόρμητα ό,τι πιστεύω και όπως το νιώθω.
Αρχικά τρόμαξα λες και θα έδινα εξετάσεις και ότι μπορεί να ήταν λάθος η απόφαση μου. Επέλεξα όμως να το δω σαν μια πρόκληση και έτσι ξεκίνησα να γράφω σα να μιλάω σε ένα φίλο και να του περιγράφω το “ταξίδι” μου που κρατάει τα τελευταία 11 χρόνια, τη​ς​ αναζήτησή​ς​ της προσωπικής μου ανάπτυξης, της δικής μου “​’Ιθάκης​”​. Είναι σίγουρα το πιο δύσκολο, επίπονο και ταυτόχρονα λυτρωτικό ταξιδι που εχω κάνει εγώ​ και ο εαυτός μου. Η σκέψη να απευθυνθώ σε κάποιον επαγγελματία ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή​, υπήρχε χρόνια πριν αλλά δεν τολμούσα να το αναφέρω στο οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον.
Μη μπορώντας λοιπόν να εξωτερικεύσω όλα αυτά που αισθανόμουν, κλεινόμουν όλο και περισσότερο στον εαυτό μου. Έτσι τα ψυχολογικά συμπτώματα όπως άγχος, απόγνωση, πόνος, θλίψη, θυμός, πανικός, γιγαντονόντουσαν στις δύσκολες περιόδους της ζωής μου, οι οποίες ηταν πολλές. Τα ο​ικογενειακ​ά και προσωπικά προβλήματα μετατρέπονταν σε ψυχοσωματικά, εφόσον όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα. Αρρώσταινα συχνά, είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοιρολατρούσα για όλα τα δεινά που μου συνέβαιναν, πίστευα οτι ήμουν άτυχη, ότι η ζωή ήταν πολύ άδικη μαζί μου και θύμωνα που κανείς γύρω μου δεν με καταλάβαινε. Φοβόμουν να συγκρουστώ και αντί να στηρίζω τον εαυτό μου επέλεγα να τον θυματοποιώ. Φοβόμουν να διεκδικήσω ό,τι πίστευα ότι μου ανήκει και αφού δεν τα κατάφερνα μετ​ά​ χρέωνα τους άλλους (οικογένεια – σχέσεις – φίλους).
Σε όλα τα μεγάλα “θέλω” μου υπήρξα αναβλητική, από φόβο ότι για να τα αποκτήσω θα έπρεπε να αλλάξω. Έτσι μου ήταν πιο εύκολο να προσπαθώ να αλλάξω τους άλλους αλλά με αυτό τον τρόπο ξόδευα άσκοπα όλη την ενέργεια μου. Ο μεγαλύτερος πόνος ήταν η έλλειψη αγάπης που ένιωθα και ότι δεν άξιζα την αγάπη.
Το παράδοξο ήταν ότι αναζητούσα απεγνωσμένα να με αγαπήσουν όταν εγώ η ίδια δεν αγαπούσα τον εαυτό μου. Δημιουργούσα σχέσεις συγχέοντας την αγάπη με την εξάρτηση. Οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου ήταν οι πιο τοξικοί αναβλητικοί παράγοντες για να αλλάξω στάση ζωής και να επιδιώξω αλλαγές που θα μου επέτρεπαν να ζω καλύτερα. Το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή μου το έκανα όταν αναγνώρισα ότι όλα τα παραπάνω ήταν ένα βαρύ φορτίο και έψαξα να βρω τρόπο να απαλλαγώ από όλον αυτόν τον συναισθηματικό πόνο που μου προκαλούσε. Έτσι ξεκίνησα να επισκέπτομαι τη ​θεραπεύτριά ​μου σε εβδομαδιαία βάση. Θα ήταν μεγάλο ψέμα αν έλεγα ότι η διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα εύκολη και την έκανα με μεγάλη χαρά. Αντιθέτως, είναι μια δύσκολη και επίπονη δοκιμασία που απαιτεί δύναμη και ειλικρίνεια για να μπορείς να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον ίδιο σου εαυτό. Χρειάζεται να διαθέτεις συνέπεια, επιμονή και υπομονή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω και έλεγα ​”​δε μπορώ​,​ κουρ​άστηκα​”. Συνειδητοποίησα ότι η ψυχολόγος δεν είναι η φίλη μου, δε με παρηγορεί​,​ δε με συμβουλεύει και δεν κάνει μαγικά να λύσει τα προβλήματ​ά​ μου. Υπήρχαν μέρες όπου είχα αρνητικά αισθήματα για εκείνη, μπορω να πω σχεδόν τη μισούσα, ώ​σ​που κατάλαβα ότι εκείνη ήταν απλά ο καθρέφτης μου και ότι στην πραγματικότητα αυτόν που αντιπαθούσα ήμουν εγώ.
Ευτυχώς για μένα, η Έρη διαθέτει υπομονή, σεβασμό και επαγγελματισμό και την ευχαριστώ για τη βοήθεια και τη στήριξη της.
Μου πήρε αρκετό καιρό να καταλάβω ότι ακόμα και αυτά τα 50′ συνεδρίας που κάθομαι στον καναπέ και μιλάω δεν μπορούν να γίνουν ούτε 60′ ούτε 30′. Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος και η συνεδρία ειναι στην ουσία μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό μου. Το δεύτερο σημαντικό βήμα μου είναι οτι με αποδέχθηκα και με αγάπησα. Ανακάλυψα ότι δεν με γνώριζα και συνειδητοποίησα ποια είμαι και τι θέλω. Αποδέχθηκα τα τρωτά του χαρακτήρα μου και κάποια θέλησα να τα αλλάξω και άλλα απλά να τα αποδεχτώ. Η ανάγκη μου για αυτογνωσία με ωρίμασε και με βοήθησε να αναπτύξω την προσωπικότητα μου σε π​ολ​λο​ύ​ς τομείς της ζωής μου. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ειλικρινής με τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά αν τα καταφέρεις τότε θα μπορέσεις να κάνεις το επόμενο μεγάλο βήμα, υιοθετώντας αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή σου.
Προσωπικά η οποιαδήποτε αλλαγή με τρόμαζε από μικρό παιδί. Θυμάμαι, ότι όταν πήγαινα για ύπνο ακόμα και οι παντόφλες μου έπρεπε να τοποθετούνταν κάθε βράδυ σε συγκεκριμένο σημείο. Αυτή η σταθερότητα – στασιμότητα, μεγαλώνοντας παγιώθηκε και δεν μπορούσα να αποδεχθώ ή να προσαρμοστώ σε ​ό​ποια αλλαγή. Πόσο μάλλον όταν δεν ηταν επιλογή μου. Το τρίτο και πιο δύσκολο βήμα μου είναι ότι πλέον επιτρέπω και επιδιώκω τις αλλαγές στη ζωή μου. Ίσως όχι στον βαθμό που θα ήθελα αλλά για μένα είναι μεγάλη πρόοδος ​το ότι συνειδητοποίησα​,​ ότι η εξέλιξη μου και η ευτυχία μου βρίσκεται στην εσωτερική μου αλλαγή. Στον τρόπο σκέψης μου και στην ερμηνεία που δίνω στα διάφορα γεγονότα της ζωής μου ανεξαρτήτως έκβασης.
Πλέον πιστεύω περισσότερο σε εμένα στις δυνατότητες μου και αναγνωρίζω την υπέροχη ​πλευρά ​του χαρακτήρα μου. Επιδιώκω την ηρεμία, την αισιοδοξία και τη δημιουργία στη ζωή μου. Έχω το θάρρος να εκφράζω τις επιθυμίες μου και να αντιμετωπίζω τις αντιξοότητες, αναζητώντας λύσεις ακόμα και στα άλυτα προβλήματα. Επιλέγω να διαχειρίζομαι τις τοξικές σχέσεις και τα αρνητικά συναισθήματ​ά​ μου και να μην τα αποδέχομαι παθητικά. Αγαπάω τον εαυτό μου, πιστεύω ότι αξίζω τα καλύτερα στη ζωή και τα διεκδικώ. Με συγχωρώ για τα λάθη μου γιατί μέσα απο αυτα βελτιώνομαι. ​Προσπαθώ και χτίζω υγι​εί​ς και ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις. Σίγουρα, σε όλες τις αλλαγές υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που δεν μπορούν να δεχτούν τις αλλαγές σου και αυτό ίσως οδηγήσει σε απώλειες. Πολλές φορές όμως για να αποκτήσεις κάτι μπορεί να χάσεις κάτι άλλο. Είναι δύσκολο​, αλλά η εσωτερική μου ισορροπία και η ψυχική μου υγεία είναι προτεραιότητ​ά​ μου. Πιστεύω ότι όσο όμορφο είναι το “μέσα” μας τόσο πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι γινόμαστε. Το πιο ωραίο που είχα ακούσει για την ψυχοθεραπεία​ είναι ότι: Η ψυχοθεραπεία​ ε​ίναι ένα εσωτερικό spa για να ομορφαίνεις το μέσα σου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!!!!

Κωνσταντίνα Κ., 38 ετών, Στέλεχος Εκδοτικής Εταιρίας, Μαρούσι, 08/03/16