Γιορτές: Αναστοχαζόμαστε και Ζούμε Ζωή με Νόημα για εμάς και τα Παιδιά μας

Έφτασαν οι Γιορτές! Η πιο όμορφη περίοδος για μικρούς και μεγάλους στην καρδιά του χειμώνα!

Από τη νύχτα  των Χριστουγέννων, ξεκινά η περίοδος κατά την οποία ο ήλιος κινείται πάλι προς το βορρά, εποχή που απέκτησε  εορταστικό χαρακτήρα εδώ και  χιλιάδες χρόνια, καθώς συνδέθηκε συμβολικά με την έλευση του “Θεού-Ηλίου”, ο οποίος θα σώσει τον κόσμο φέρνοντας φως και ευφορία στη Γη και φυσικά με το νόημα της Γέννεσης του Χριστού, πριν 2019 χρόνια, αφού  φέρνει συμβολικά, την ελπίδα και την αισιοδοξία στην Ανθρωπότητα.

Η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου για ιεροτελεστίες και τελετουργικά στη ζωή του,  προκύπτει από την αγωνία του να βάζει μία τάξη στην ανάκατη καθημερινότητα του. Έτσι «κινητοποιείται»  να «ζωντανεύει» γύρω του λειτουργίες, ψαλμούς, τραγούδια, γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το χριστόψωμο, το στολισμένο καραβάκι, γλυκά, δώρα, παιχνίδια. Να έρχεται σε επαφή με φίλους και συγγενείς, οι οποίοι με τη σειρά τους, νιώθουν να ευαισθητοποιούνται περισσότερο, προσπαθώντας να επιτύχουν να δουν τις  διαφορές, τις μνησικακίες και τις αρνητικές σκέψεις, ως μία αφορμή για προσωπική εξέλιξη και για δημιουργία θετικών σχέσεων. Κάποιοι φαίνεται να υποψιάζονται, ότι τα αρνητικά ή ενοχλητικά στοιχεία που βρίσκει κάποιος στον απέναντι – και τα οποία τον ίδιον τον δυσκολεύουν, πάντοτε αποκαλύπτουν για τον ίδιον τον κάποιον, κάτι για τον ευατό του, όπως έλεγε ο  σπουδαίος αυστριακός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, Άντλερ!

Η περίοδος των Εορτών κρύβει μια μαγεία! Έχει πολλά φανερά, αλλά έχει και κρυφά νοήματα, τα οποία εγγράφουν μηνύματα στο ασυνείδητο, του πιο ευαίσθητου κομματιού της κοινωνίας, τα παιδιά.

Το λανθάνον νόημα της γιορτής της Γέννησης του Χριστού και η Πρώτη Μέρα του νέου Χρόνου, είναι η αναγέννηση του κόσμου και άρα του εαυτού μας, μέσα από μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση!
Αν θέλουμε να ζήσουμε, όχι απλως από στιγμή σε στιγμή, αλλά έχοντας πραγματική συνείδηση της ύπαρξής μας, τότε η μεγαλύτερη ανάγκη και το δυσκολότερο επίτευγμα είναι να βρούμε νόημα στη ζωή μας και να κάνουμε και τα παιδιά να βρούν νόημα στη δική τους ζωή!

Η περίοδος των Γιορτών είναι η ιδανική περίοδος λοιπόν να «αναζητήσουμε» τα συναισθήματά μας, κοινωνώντας αυτά τα συναισθήματα και στα παιδιά και συσφίγγωντας έτσι τις σχέσεις μας με αυτά.

Μια ευκαιρία για εμάς, ένα σπουδαίο δώρο για τα παιδιά…

Σημεία, στα οποία αξίζει να σταθούμε :

Α. Το νόημα του «δίνω» (η έννοια της προσφοράς)

Η «ανιδιοτελής» προσφορά αγάπης, έκδηλου ενδιαφέροντος και η παροχή υλικών αγαθών, αλλά κυρίως συναισθηματικής στήριξης προς τον συνάνθρωπο, είναι μια έννοια, που συχνά η πολυπλοκότητα των καθημερινών απαιτήσεων, δε μας επιτρέπουν να ακολουθούμε.

Μέσα όμως από την προσφορά στην κοινωνία, στα κοινά, μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας!

Μπορείτε, αν θέλετε, να μιλήσετε στα παιδιά, για την ανταλλαγή των Δώρων, το συναίσθημα του να «δίνω, χωρίς να περιμένω χειροπιαστό ή άλλο αντάλλαγμα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη φροντίδα και το καταφύγιο που παρείχαν οι απλοί βοσκοί στο Χριστό, κατά τη γέννησή του μέσα στη φάτνη και εξηγώντας τους ότι ακόμη και μέσα από μια μικρή και απλή προσφορά, μπορεί να προκύψει κάτι πολύ σπουδαίο.

Β. Το νόημα του «παίρνω» (το δώρο)

Εκείνο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι ο λόγος για τον οποίο το παιδί λαμβάνει δώρα.

Συνήθως, τα παιδιά συνδυάζουν τα δώρα ως ανταμοιβές για μια πράξη που έκαναν και ευχαρίστησαν τους γονείς τους.

Τα δώρα όμως των Εορτών δεν αντιστοιχούν σε κάποια  «καλή πράξη», οπότε για ποιόν λόγο τα λαμβάνουν;

Τα παιδιά είναι ευκαιρία να κατανοήσουν ότι το δώρο δεν κρίνεται από την ανταλλακτική του αξία, αλλά προσφέρεται από καρδιάς και συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη και έγνοια του ενός για τον άλλον.

Να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί, από την αγάπη  των πιο δικών του ανθρώπων, που επιτρέπει στο παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές, μέσα σε ένα πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη ζεστή αγκαλιά, στοργικών και εκδηλωτικών γονιών, οι οποίοι όμως φροντίζουν να έρχονται τα παιδιά τους αντιμέτωπα με τις συνέπειες των πράξεών τους όταν παραβιάζουν τα απαραίτητα όρια, που κάθε ασφαλές περιβάλλον πρέπει να υιοθετεί και να εφαρμόζει.

Καλές και Φωτεινές Γιορτές με υγεία και οικογενειακή αρμονία!