Καλή νέα σχολική χρονιά!

Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος!

Franklin Roosevelt

Μία νέα και πρωτόγνωρη δοκιμασία για μικρούς και μεγάλους ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 με το άνοιγμα των σχολείων και την υποδοχή των μαθητών μετά από περίπου έξι μήνες απραξίας και αποσυντονισμού.

Η ψυχραιμία, η έγκυρη ενημέρωση και γνώση, μαζί με την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη, είναι βασικά όπλα σε κάθε πρόκληση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας – και της πραγματικότητας, ότι χρειάζεται να μάθουμε να δημιουργούμε συνθήκες εξέλιξης, ακόμη και μέσα σε τέτοιου τύπου δυσκολίες.

Η λύση δε μπορεί μόνιμα να είναι το Μένουμε Σπίτι ώστε να είμαι Προστατευμένος. Αυτό ως μέτρο, ωφέλησε τα μέγιστα σε αρχικό στάδιο, ώστε να δοθεί ο χρόνος να εξετάσουμε με τι εχθρό έχουμε να κάνουμε. Αποτέλεσε συμπτωματική αντιμετώπιση και όχι μόνιμη λύση.

Ο σωστά τοποθετημένος γονιός λοιπόν, αποτελεί ασπίδα προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, αλλά και βάση, για την πειθαρχημένη, υπεύθυνη και ανθεκτική στάση τους στις όποιες δυσκολίες. Το παράδειγμα του και η στάση του απέναντι στη διαχείριση κρίσεων ή ανοίκειων καταστάσεων, καταγράφεται στο ασυνείδητο των παιδιών και γίνεται ο καμβάς επάνω στον οποίο θα πατήσουν για να ξεσηκώσουν την ίδια συμπεριφορά.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι,

  • Φοβικοί γονείς = Φοβικά παιδιά!
    Μην το αφήσετε να συμβεί!
  • Ψύχραιμοι λειτουργικοί γονείς = Ψύχραιμα λειτουργικά παιδιά
    Επιτρέψτε αυτό να συμβεί!

Καλή Νέα Σχολική Χρονιά παίρνοντας λελογισμένα ρίσκα! Μόνο τότε εξασφαλίζεται η πρόοδος!