Ευχές για την Εθνική Επέτειο 25ης Μαρτίου

Εφέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε ότι μπορούμε να  καταφέρουμε να επιβληθούμε στην κακή και δυσλειτουργική μας πλευρά, στο όποιο σκοτάδι, και να φέρουμε στην επιφάνεια το θησαυρό που κρύβουμε μέσα μας ως έλληνες! 


Μπορούμε να αναχαιτίσουμε:
– την αυτοκαταστροφική τροχιά
– το μότο “πάμε κι όπου βγει”, 
– την αίσθηση ότι ζούμε από τύχη σε αυτή τη χώρα
– και την αίσθηση του “να 
φύγουμε για  μια καλύτερη ζωή σε άλλη χώρα”.


Το βραχυκύκλωμα θα το λύσουμε:
– αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει, χωρίς να μετακυλίουμε το όποιο πρόβλημά μας στον απέναντι (είτε είναι εντός δικού μας ελέγχου το πρόβλημά μας, είτε εκτός),
– βρίσκοντας – ανάμεσα σε άλλα, δύναμη σε εκπληκτικά παραδείγματα  που μας έδωσαν κάποιοι επιβάτες στη ζωή πρόσφατα. Ως άλλοι σύγχρονοι ήρωες, έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του άλλου παρά το ότι και των ιδίων οι ανάγκες ως τραυματίες ήταν μεγάλες. Ενσάρκωσαν σε όλο της το μεγαλείο, το μέγα ζητούμενο: την ενόρμηση και επικράτηση της ζωής μέσα από τη σύνδεσή τους με τον άλλον, και την αποδόμηση του εγωκεντρισμού τους  “πάτα επάνω μου για να βγεις”. Κορυφαίος συμβολισμός!

Θετικό το νέο, ότι η Ακαδημία Αθηνών  απένειμε το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών στα τρία παλικάρια – επιβάτες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη,  Ανδρέα ΑλικανιώτηΜιχάλη Κλάψη και Άγγελο Τσιαμούρα.
Το κορυφαίο αυτό πνευματικό ίδρυμα της χώρας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, αναφέρει ότι “στο πρόσωπο των τριών αυτών νέων τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος».

Μήνυμα: Μόνο όταν συνδεόμαστε πραγματικά ως άνθρωποι, υπάρχει πρόοδος ψυχική, κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και απουσία ασθένειας (και παθογένειας) σε όποιο επίπεδο ή τομέα, απουσία “ακατάσχετης αιμορραγίας”

Ακολουθεί πρόσθετο άρθρο μου για το συμβολισμό της 25ης Μαρτίου

25η Μαρτίου: Η ιστορική μνήμη συναντά τα αιτήματα του παρόντος!